Språkcafé

Språkcafé

På onsdagar mellan kl.17.00 - 18.30 är det Språkcafé i Pingstkyrkan.

På Språkcaféet kan du träna på att prata svenska och lära känna nya människor från olika länder och kulturer. Vi umgås och har trevligt tillsammans, och vi vill bidra till att nya Motalabor får hjälp och stöd med att lära känna det svenska samhället och snabbare lära sig tala svenska. Vi serverar gratis fika varje gång och inför jul och påsk har deltagarna tillsammans anordnat ”knytkalas” med typisk jul- och påskmat från sina hemländer.

Under vårterminen har mellan 20-40 personer i blandade åldrar samlats varje vecka. Barnen som kommer, hittar snart något roligt att leka med i den del av kyrkan som kallas ”Skattkammaren”.

Alla är välkomna och alla behövs!

Du, som har ett annat modersmål än svenska och vill bli bättre på att tala svenska. Du som kan tala svenska och vill umgås och lära känna nya Motalabor från en annan kultur.

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti är det uppehåll för språkcaféet, då arrangeras grillkvällar istället. Information om grillkvällarna och löpande information för språkcaféet finns på Facebook, Språkcafé Pingstkyrkan, Motala.

Vårterminen 2018

Varje onsdagskväll har det varit full aktivitet i vår församlingsvåning. Då möts vårt Språkcafé som samlar mellan 20 och 40 deltagare varje gång. Här får vi tillsammans med nysvenskar dela erfarenheter, lära ut det svenska språket och inte minst få många nya vänner. Vi gör inte anspråk på att det ska vara en skola utan mer ett café där vi sitter och samtalar. Behovet av sådana samlingsplatser är stort och många av deltagarna återkommer mycket troget onsdag efter onsdag.

Vårterminen avslutades med en vår-resa fredagen den 11 maj. 8:30 avgick bussen med Hasse Alvarsson vid ratten. Vi var 43 stycken barn och vuxna som var med på resan. I bussen berättade Nisse Graan om hur Sverige fungerar med kommunfullmäktige, landsting och riksdag.
Första stoppet var S:t Anna skärgård där vi stannade till och tog förmiddagsfikat. ”Fika” är ett av de första orden som man både ung och gammal lär sig när man kommer till Sverige. Sedan bar det iväg till Söderköping där vi gick på kanalbanken och tittade på Göta Kanal och slussarna. Några köpte glass vid Söderköpings stolthet ”Smultronstället”. Lunchen intogs i Pingstkyrkan, Söderköping. Där åt vi pastasallad, couscous och kyckling. Allt smakade mycket bra.

Vi var lite oroliga för om det skulle regna och det gjorde det. Men då satt vi i bussen och på väg till Gamla Linköping. Där tittade solen fram igen och vi fick möjlighet att titta på gamla hus och vackra trädgårdar. Några passade på att handla godis i Cloettabutiken innan det var dags att sätta sig i bussen hem till Motala.

Trötta men belåtna efter en heldag tillsammans kom vi till Pingstkyrkan i Motala med nya erfarenheter från vårt vackra landskap – Östergötland.